Het ontstaan

“Hondenschool Olmenhof Herk-de-Stad’ is onder deze naam gestart in de zomer van 1985. Tot dan had de L.K.V. (Limburgse Kynologen Vereniging) een hondenschool in het kasteelpark ‘Olmenhof’ in Herk-de-Stad.  Zij hebben toen die activiteit aan ons overgedragen.  De eerste jaren trainden we daar ook en onze hondenschool dankt er zijn naam aan.

De stichtende leden waren: Romain Leemans, Yvan Lammens, Jan Celis, Alex Kimps, Christa Claes, Willy Gerrits en Patrick Bogaerts.

Al heel gauw voelden wij de nood aan van een vast terrein, zeker omdat we met agility wilden starten.  Marcel Kimps (vader van Alex) stond in Donk een terreintje af dat hij van de stad pachtte en op 1 mei 1987 werd dat terrein ingehuldigd met een agilitydemonstratie.  Op 18 juli 1987 hadden wij onze eerste agilitywedstrijd, tegelijk de eerste wedstrijd in Limburg en een van de eersten in België.

Wij werden v.z.w. in 1987 en onze statuten verschenen in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 01/10/1987.

In de lente van 1989 verhuisden we met de hele hondenschool naar Donk.  Een oude woonwagen diende voorlopig als clubhuis.  In de winter van 1989-90 hebben wij dan het clubhuis gebouwd.  Het werd ingehuldigd op 28 april 1990.

Opvoeding en training

De methode die wij gebruiken is de POSITIEVE opvoedingsmethode  =  belonen.

Om later een sociale hond te hebben is het van belang van zo vroeg mogelijk (vanaf 8 weken oud!) met de opvoeding van uw hondje, en dus ook met de lessen te beginnen.  Wat uw hondje in zijn eerste levensweken leert is van cruciaal belang voor zijn later gedrag en ontwikkeling.  Wat hij in die eerste weken meemaakt blijft hij zijn hele leven lang als ‘normaal‘ beschouwen.  Na 17 weken kan uw hondje geen sociale vaardigheden meer verwerven, hij kan alleen nog (soms met veel moeite) aan nieuwe situaties ‘gewennen‘ !!

Wij gebruiken een moderne, wetenschappelijk onderbouwde opvoedingsmethode die gebaseerd is op belonen. (Vergelijkbaar met de clickermethode).  Wij bootsen de hondenroedel na, dat verstaat de hond instinctief.  Wij behandelen het hondje zoals het in de hondenroedel zou behandeld worden, alleen leggen we vooral de nadruk op het belonen en niet op het straffen. Dwang en straffen zijn (zo goed als) niet nodig. Wij gebruiken geen sliplijnen!